Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania mlecznego „budyniu” i uprażenia orzechów. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane, nie można ich przypalić, bo będą gorzkie. Uprażone orzechy pocieramy przez ściereczkę kuchenną, żeby pozbyć się łupinek.Do garnka wlewamy 200 ml śmietany kremówki, dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając drucianą trzepaczką przez ok. 10 minut. Masa powinna zgęstnieć i przypominać w konsystencji budyń. Odstawiamy ją do przestudzenia.
Obrane z łupinek orzechy mielimy na drobno w blenderze.Jeśli macie blaszkę z odpinanym rantem, brzegi warto wyłożyć paskami sztywnej folii, dzięki niej łatwo będzie wyciągnąć gotowe ciasto, a brzegi będą idealnie gładkie.Blaszkę wykładamy herbatnikami. Herbatniki nasączamy mlekiem.
Na pierwszą warstwę herbatników nakładamy ok. połowy Nutelli (125 g.). Można ją podgrzać (np. w mikrofalówce), żeby łatwiej było ją rozsmarować po herbatnikach. Na czekoladę nakładamy kolejną warstwę herbatników i je także nasączamy mlekiem.
Resztę śmietany kremówki (300 ml) ubijamy na sztywno i odstawiamy. 250 g serka mascarpone miksujemy z zupełnie wystudzonym mlecznym budyniem. Dodajemy zmielone orzechy laskowe i miksujemy do połączenia składników.Łączymy masę orzechową z ubitą wcześniej śmietaną mieszając silikonową szpatułką.Gotowy krem orzechowy przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki skrapiamy mlekiem.
Pozostały serek mascarpone (250 g) mieszamy z resztą Nutelli (ok. 125 g) i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. godzinę. Moje ciasto chłodziło się w lodówce przez całą noc.Po schłodzeniu dekorujemy ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą i czekoladkami Kinder Bueno.
Smacznego!
Wiadomości ze strony Ciastkożercy.pl